De vele gezichten van vrouwen in verzet – de Podwalk

i.s.m. Het Noord-Hollands Archief

Acht jongeren verdiepten zich in de verhalen van verzetsvrouwen in Haarlem tijdens de Tweede Wereldoorlog. Amber, Annabel, Emma, Idrissa, Jayda, Jip, Nora en Philip nemen je in deze theatrale audiotour mee langs historisch waardevolle plekken in de stad, waar ze deze onderbelichte verhalen tot leven laten komen. Van het redden van Joodse kinderen tot het zorgen voor onderduikers, van koerierswerk tot vervalsen, van illegale pers maken en verspreiden tot spionage en van sabotage tot liquidaties. Door al deze rollen en functies binnen het verzet vervulden vrouwen cruciale rollen binnen het verzet.

Geïnspireerd door deze verhalen maken we een audiotour waar we ingaan op de vragen: Wat betekent verzet (anno nu)? Welke rol speelden vrouwen in het verzet en waarom kreeg dit weinig aandacht? Wat hebben vrouwen in die tijd betekent voor Haarlem? De audiotour is verbonden aan de gelijknamige tentoonstelling van het Noord-Hollands Archief. Op 4 mei 2023 wordt de podwalk De vele gezichten van vrouwen in verzet gepresenteerd in het kader van Theater Na de Dam en de Nationale Dodenherdenking. 

Regisseur Frédérique Donker Creatief Producent Anna Huizing Makers Nora Gerke, Idrissa Gouem, Philip Kraaijenhof, Jayda du Pon, Jip Rigter, Emma van Schie, Amber Souwer, en Annabel Zwagemaker Schrijfcoach Janneke Jansen Geluidsontwerper Bauke Moerman Beeld Maartje de Groot Met steun van Cultuurstimuleringsfonds Haarlem, het Mondriaan Fonds en de JC Ruigrok Stichting, Vfonds, Soroptimist Club Haarlem e.o Met dank aan Alisa Bik, Marijke Kat, Ineke van Hulsentop, Mirjam Vrees- Mulder en Lida Kluen-Bakker, Rianne Oosterom

In samenwerking met Noord-Hollands Archief

Theater na de Dam
Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar spelen gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen, die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.